Business In Transition Network

Onderzoekers

Christiaan van Bochove is universitair hoofddocent economische en sociale geschiedenis en is gespecialiseerd in de financiële geschiedenis van de (vroeg)moderne tijd. Zijn onderzoek richt zich op hoe financiële markten functioneerden daar waar mensen geen toegang hadden tot moderne banken. Van welke arrangementen maakte men dan gebruik? Waarom juist die? En waar moeten verschillen in tijd en ruimte aan toegeschreven worden? Christiaan publiceerde in tijdschriften als The Journal of Economic History, The Economic History Review en European Review of Economic History.

 

Marten BoonMarten Boon is docent Geschiedenis van Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op bedrijfshistorische en transnationale aspecten van de energiesector in de 20ste en 21ste eeuw, met speciale aandacht voor de olie en gasindustrie en de historische en eigentijdse duurzaamheidsvraagstukken rond energievoorziening. Zijn meest recent boek is een opdrachtonderzoek naar de recente geschiedenis van het Noorse olie en gasconcern Equinor, National Champion. Statoil and Equinor since 2001. In zijn meest recente onderzoeksproject onderzoekt hij de rol van transnationale bedrijfsbelangen organisaties in de mondiale milieupolitiek tussen de jaren 1970 en 1990.

 

Bram BouwensBram Bouwens is onderzoeker aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Hij heeft onderzoek in opdracht verricht naar grote Nederlandse ondernemingen als Boskalis, Heineken, Tata Steel en belangenverenigingen als de Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken en Koninklijke Metaalunie. Zijn belangstelling richt zich met name op vormen van samenwerking in het bedrijfsleven, van belangenorganisaties tot kartelvorming en fusies en overnames.

 

Joost DankersJoost Dankers is sinds 1993 als coördinator contractonderzoek verantwoordelijk voor de acquisitie en uitvoering van onderzoek in opdracht van derden. In die functie was hij betrokken bij het onderzoek naar tal van Nederlandse bedrijven als Hagemeyer, VNU, NAM, Koninklijke Shell, Heineken, Boskalis en KLM. Zelf deed hij onderzoek naar de geschiedenis van o.a. Hoogovens, Rabobank Nederland, Vereenigde Glasfabrieken en de spaarbanken in Nederland. Ook was hij mede-initiator van de zevendelige reeks Bedrijfsleven in Nederland in de twintigste eeuw, waarin hij samen met Bram Bouwens het deel over concentratie en concurrentie schreef. Zijn belangstelling richt zich met name op financiële geschiedenis, het Nederlandse bedrijfsleven in de koloniën en duurzaamheid.

 

Claudia Hacke is promovendus bij de onderzoeksgroep Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In haar promotieonderzoek kijkt ze naar de (in)formele posities en invloed van vrouwen in Nederlandse familiebedrijven (1870-1970), om een indruk te krijgen van de kansen die vrouwen hadden of hebben gecreëerd in en dankzij deze overlappende context van werk en familie. Hiermee draagt ze bij aan het verkrijgen van een completer beeld van historisch ondernemerschap, waarbij het ideaal van de mannelijke ondernemer genuanceerd wordt. Dit project is onderdeel van het onderzoeksprogramma SCOOP. Haar supervisors zijn Dr. Selin Dilli (UU), Prof. Dr. Elise van Nederveen Meerkerk (UU), en Prof. Dr. Ir. Tanja van der Lippe (UU).

 

Joep Schenk is universitair docent geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte als postdoctoraal fellow binnen een ERC-gefinancierd project over de totstandkoming van een veiligheidscultuur in Europa in de negentiende eeuw en doceert en onderzoekt momenteel de geschiedenis van milieuveiligheid. Hij is specifiek geïnteresseerd in de opkomende rol van wetenschappelijke experts in opkomende milieuregimes in de negentiende eeuw; een eeuw die in toenemende mate werd gekenmerkt door nationalisme en rivaliteit.

 

Chris Vlam is promovendus bij de onderzoeksgroep Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Haar promotieonderzoek richt zich op de rol van associatieve organisaties in het domein van volkshuisvesting en volksgezondheid met betrekking tot economische ontwikkeling, beleidsvorming en maatschappelijk welzijn in Nederland in de 19de en 20ste eeuw. Hierbij onderzoekt ze de politieke en sociale bijdragen van (belangen)verenigingen in deze sectoren (zoals de Nationale Woningraad en de nationale Kruisverenigingen, en de lid-verenigingen). Dit project maakt deel uit van het onderzoeksprogramma SCOOP. Ze wordt begeleid door Prof. Bas van Bavel (UU), dr. Selin Dilli (UU), en prof. Rafael Wittek (RUG).