Projecten
Hieronder een overzicht van lopende projecten op het gebied van bedrijfsgeschiedenis. Kijk hier voor een overzicht van afgeronde projecten.
Meesters in Metaal – Koninklijke Metaalunie
De Koninklijke Metaalunie is een van de belangrijkste belangenorganisaties van Nederland en verbindt ondernemers in het MKB-metaal, een bedrijfstak die aan bijna 200.000 werknemers werk verschaft en een omzet heeft van ruim 30 miljard euro.
In 2023 gaf de Koninklijke Metaalunie de opdracht tot het schrijven van een studie die ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van de organisatie in 2028 moet verschijnen. In deze studie staat het vakmanschap van de ondernemers in het MKB-metaal centraal. Hoe ontwikkelde de bedrijfstak zich in de twintigste eeuw, welke kansen en bedreigingen ontmoetten de ondernemers en hoe gaven zij hun vakmanschap onder wisselende sociaaleconomische en politieke omstandigheden een passende invulling? En welke rol speelde de jubilerende ondernemersorganisatie in dit proces? De studie wil een antwoord geven op de vraag hoe generaties van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hun ambities en liefde voor het vak vorm gaven.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Bram Bouwens. Hij gebruikt daarbij onder meer uniek archiefmateriaal van de Koninklijke Metaalunie.
Sustainability Trade-offs in the Netherlands’ Entangled Modernisation (STONEM)
De import van grondstoffen beïnvloedt de economische, sociale en milieuomstandigheden elders in de wereld. Nederland heeft momenteel de slechtste staat van dienst in Europa met betrekking tot duurzaamheid in het buitenland. Dit heeft historische oorzaken: in de afgelopen twee eeuwen hebben de productie van wetenschappelijke kennis, koloniale ontwikkelingen en industriële modernisering bijgedragen aan de totstandkoming van mondiale productieketens. Dit had een ernstige impact op het mondiale milieu en de bestaansmiddelen van de inheemse bevolking. STONEM onderzoekt dit commodificatieproces in samenhang met de ontwikkeling van wereldwijde toeleveringsketens en hun effect op duurzaamheid.
Betrokken onderzoekers: prof. dr. Johan Schot en dr. Bram Bouwens. Maite Van den Borre is als PhD verbonden aan work package 3 (metalen en ertsen) van het project, onder supervisie van Bram Bouwens.
Duurzaamheid in het Nederlandse Bedrijfsleven, 1987-2024
Bedrijven vormen de ruggengraat van onze economie en voorzien in maatschappelijke basisbehoeften. Die voorziening mag niet ten koste gaan van het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien (Brundlandt rapport, 1987). Dat vereist een duurzaamheidstransitie van het bedrijfsleven. Dit project stelt de vraag hoe Nederlandse bedrijven en innovatieve ondernemers hebben bijgedragen aan die transitie. Door het afnemen van interviews met spelers uit het bedrijfsleven beoogt het project kennis te verwerven en behouden over de wijze waarop Nederlandse ondernemers en bedrijven in de afgelopen decennia zijn omgegaan met duurzaamheid. In samenwerking met het IISG wordt een methode ontwikkeld voor de opslag, ontsluiting en verrijking van de gemaakte interviews. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Bram Bouwens of dr. Marten Boon.
International Business in Global Environmental Governance between Stockholm and Kyoto
De kloof tussen de implicaties van de klimaatwetenschap en de resultaten van het wereldwijde klimaatbeleid is nog steeds groot. Een van de meest kritische vragen van onze tijd is waarom de mensheid nog steeds niet in staat is geweest om deze kloof te dichten. In een samenwerkingsverband tussen bedrijfshistorici en economische historici in Zweden, Zwitserland en Nederland wordt in dit project een nieuwe benadering gehanteerd bij het traceren van de historische grondslagen van het huidige mondiale milieubeheer, door de nadruk te leggen op de rol van transnationale bedrijfsnetwerken, zoals de Internationale Kamer van Koophandel, bij de vormgeving ervan. Door gebruik te maken van een transnationale benadering tot de archieven van internationale bedrijfsorganisaties biedt het project meer inzicht in de rol van het internationale bedrijfsleven bij het vormgeven van het mondiale milieubeheer. Het projectteam bestaat uit prof. dr. Ann-Kristin Bergquist (PI, Universiteit van Uppsala), prof. dr. Thomas David (Universiteit van Lausanne) en dr. Marten Boon.