Projecten
Hieronder een overzicht van lopende en afgeronde projecten op het gebied van bedrijfsgeschiedenis.
Meesters in Metaal – Koninklijke Metaalunie
De Koninklijke Metaalunie is een van de belangrijkste belangenorganisaties van Nederland en verbindt ondernemers in het MKB-metaal, een bedrijfstak die aan bijna 200.000 werknemers werk verschaft en een omzet heeft van ruim 30 miljard euro.
In 2023 gaf de Koninklijke Metaalunie de opdracht tot het schrijven van een studie die ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van de organisatie in 2028 moet verschijnen. In deze studie staat het vakmanschap van de ondernemers in het MKB-metaal centraal. Hoe ontwikkelde de bedrijfstak zich in de twintigste eeuw, welke kansen en bedreigingen ontmoetten de ondernemers en hoe gaven zij hun vakmanschap onder wisselende sociaaleconomische en politieke omstandigheden een passende invulling? En welke rol speelde de jubilerende ondernemersorganisatie in dit proces? De studie wil een antwoord geven op de vraag hoe generaties van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hun ambities en liefde voor het vak vorm gaven.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Bram Bouwens. Hij gebruikt daarbij onder meer uniek archiefmateriaal van de Koninklijke Metaalunie.
Sustainability Trade-offs in the Netherlands’ Entangled Modernisation (STONEM)
De import van grondstoffen beïnvloedt de economische, sociale en milieuomstandigheden elders in de wereld. Nederland heeft momenteel de slechtste staat van dienst in Europa met betrekking tot duurzaamheid in het buitenland. Dit heeft historische oorzaken: in de afgelopen twee eeuwen hebben de productie van wetenschappelijke kennis, koloniale ontwikkelingen en industriële modernisering bijgedragen aan de totstandkoming van mondiale productieketens. Dit had een ernstige impact op het mondiale milieu en de bestaansmiddelen van de inheemse bevolking. STONEM onderzoekt dit commodificatieproces in samenhang met de ontwikkeling van wereldwijde toeleveringsketens en hun effect op duurzaamheid.
Betrokken onderzoekers: prof. dr. Johan Schot en dr. Bram Bouwens.